Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Karin | Mindfulness en compassie trainer/voetreflexologe
Introductie
U kunt terecht voor een mindfulness training en een compassietraining. Deze worden het hele jaar door gegeven. Dit kan in groepsverband of individueel.
Daarnaast ben ik gespecialiseerd in mindfulness bij autisme. Ik heb ruim 5 jaar trainingen gegeven bij het centrum autisme voor volwassenen bij GGzE.
Ik geef ook voetreflexzonetherapie en klankschalenmassage.
Mindfulness-meditatie
Wat is meditatie?
Veel mensen associëren meditatie met monniken ,sektes, wierook of ‘zweverig gedoe”. Ook bestaat het beeld dat het moeilijk is of pas met veel toewijding onder de knie te krijgen is. De werkelijkheid is anders. Mediteren is eenvoudig en makkelijk te leren. Iedereen kan het leren, maar je zult zelf moeten ontdekken of het bij je past.
Meditatie wordt steeds vaker als stressreductie gebruikt en er worden steeds meer meditatiemogelijkheden geboden in gevangenissen, overheidsinstellingen, op het werk of in sportscholen. De meeste topsporters hebben een mental coach, topmanagers worden in populaire managementboeken geadviseerd te mediteren en politici gaan in retraite. Mediteren werkt, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, zweverig, eng of alleen maar voor sommige mensen geschikt.
Mediteren bestaat al duizenden jaren. Wanneer er voor het eerst gemediteerd werd is eigenlijk onduidelijk. Waarschijnlijk is het allemaal begonnen bij bijeenkomsten van jagers en de Sjamanen.
Mindfulness is ontstaan vanuit het boeddhisme en is bekend geworden dankzij de Amerikaanse microbioloog Jon Kabat-Zinn (1990). In het medisch centrum van de universiteit van Massachusetts is hij in 1978 gestart met het geven van cursussen in stresshantering aan pijnpatiënten die door hun artsen waren opgegeven. Deze patiënten hadden te horen gekregen dat ze ‘moesten leren leven’ met de pijn. Ze werden doorverwezen naar Jon Kabat-Zinn om te leren omgaan met de pijn en wisten niet dat zij meditatietechnieken zouden aanleren.
Sindsdien heeft deze therapie, die werd omschreven als ‘mindfulness’, veel mensen geholpen bij diverse lichamelijk en psychische problemen. Mindfulness blijkt effectief bij het verminderen van allerlei klachten en door dagelijks te mediteren kunnen klachten ook worden voorkomen (Teasdale, Segal & Williams, 1995).
Mindfulness; Een ‘westerse’ meditatievorm
Mindfulness biedt een meer westers georiënteerde meditatievorm, (ontdaan van religie) die beter aansluit bij onze manier van leven, denken en beleven. Door mindfulness leer je op een praktische en effectieve manier anders omgaan met stress en spanningen. Als je de mindfulness-technieken toepast wordt het gemakkelijker om kalm en helder te blijven in moeilijke, stressvolle situaties.
Bij mindfulness-meditatie leer je met de aandacht in dit moment te zijn.
Tijdens de formele beoefening leer je om de aandacht te richten (focussen), bijvoorbeeld op het lichaam, de ademhaling of op de geluiden die je hoort. Door het richten van je aandacht leer je gedachten, geluiden of ongewenste lichamelijke gewaarwordingen gemakkelijker los te laten, om daar minder of niet meer door gehinderd te worden. Door regelmatige oefening krijg je steeds meer controle op waar je je gedachten op richt. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om piekergedachten te stoppen: op dergelijke momenten richt je bewust je aandacht op iets anders. Door meditatie te beoefenen leer je als het ware ‘je geest te temmen’.
Een ander en vernieuwend aspect van mindfulness betreft ‘loslaten’. Bij veel soorten therapie staat praten over gedachten en gevoelens centraal. Door erover te praten wordt geprobeerd gedachten en gevoelens te veranderen. Vanuit mindfulness word geredeneerd dat je, door erover te praten, juist extra aandacht schenkt aan deze gedachten en gevoelens. Hierdoor houd je ze juist in stand. Daarom is het beter om de gedachten en gevoelens los te laten door je op iets anders te richten. Door er afstand van te nemen verandert het perspectief en het gevoel. Je stopt met het ‘voeden’ van gedachten en gevoelens, waardoor je er minder aan bent overgeleverd.
Informele beoefening
Mindfulness is een manier van zijn ,je kunt nl. elke moment geheel bewust ervaren.
Door te zijn, door niet-doen ontstaan de veranderingen.
Effecten van meditatie
Door te mediteren maken we onze geest helder en scherp, dit bevordert je concentratie, het helpt je om beter te focussen op je persoonlijke doelen intuïtie, vermindert stress en spanning, het kan piekergedrag verminderen, je voelt je gelukkiger, het helpt je in je persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan je helpen om slechte gewoontes af te leren zoals b.v roken. Het heeft een positieve uitwerking op de mensen om je heen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is regelmatig te mediteren, hiervoor is geduld en doorzettingsvermogen nodig.
Je helpt jezelf het beste door er een vast patroon van te maken. Maak het een onderdeel van je dagelijks leefritme.
Iedereen ervaart wel eens een moment waarin je verkeert in een diepe toestand van ontspanning, tevredenheid en bewustzijn. De zorgen van alledag zijn verdwenen, onze geest is helder en gefocussed en we gaan helemaal op in het moment. Dat is de kern van meditatie. Door het beoefenen van meditatie kunnen we leren steeds terug te keren naar het huidige moment. We hoeven dan niet meer afhankelijk te zijn van een mooie zonsondergang, verliefdheid of sportprestatie om meer van deze geluksmomenten te beleven. We kunnen ook d.m.v. meditatie leren snel en effectief te ontspannen, onze concentratievermogens te verbeteren en een diep gevoel van tevredenheid en geluk te ontwikkelen. Meditatie is een buitengewoon krachtige techniek om je persoonlijke of professionele leven op een hoger niveau te brengen. Het maakt niet uit wat je doet, met mediteren gaat het beter! Meditatietechnieken worden o.a. succesvol gebruikt om:
• Te leren te ontspannen
• Stress en spanning te verlichten
• Gezondheid te verbeteren en genezing te bespoedigen
• Focus en concentratie te verbeteren
• Zelfbewustzijn en persoonlijke groei te ontwikkelen
• Je creativiteit en intuïtie te vergroten
• Slechte en ongezonde gewoontes af te leren
• Mentaal te groeien
Eigen ervaring
In januari 1994 nam ik deel aan een eerste cursus (transcendente) meditatie,
Vanaf dat moment ben ik dagelijks twee keer per dag twintig minuten gaan mediteren en heb het sindsdien nooit meer losgelaten. Ik heb verschillende vormen ontdekt en uitgeprobeerd zoals zen,kernmeditatie,mindfulness en compassie
Voor mij is meditatie een blijvend proces van bewustwording, het ontwikkelen van inzicht en wijsheid, het activeren van vriendelijkheid en mededogen.
Leven in aandacht
Als ik zit, dan zit ik.
Als ik sta, dan sta ik.
Als ik ga, dan ga ik, zei de man.
Maar dat doe ik ook, onderbrak de ander hem.
Nee reageerde de eerste.
Als jij zit, dan sta je al.
Als jij staat, dan loop je al.
En als jij gaat, ben je er al.
COMPASSIETRAINING
De 8 weken durende cursus Compassietraining is een verdieping op de mindfulness training waarbij het belang van (zelf)compassie centraal staat. In onze cultuur ervaren veel mensen psychische problemen, hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. Veel mensen hebben een sterke criticus in zich die voordurend als een soort pestkop commentaar levert op hun doen en laten. We kunnen somber, angstig, hunkerend, boos of wantrouwend in de wereld staan en moeite hebben om warme gevoelens voor onszelf en anderen te ervaren. We kunnen vluchten in isolement of ons storten in bezigheden of relaties die ons niet echt voldoening geven. Gesprekstherapieën bieden niet altijd een oplossing. Soms geven zij wel inzicht maar bereiken onvoldoende het ervaringsniveau (‘Ik snap het wel, maar voel het niet.’) Juist dan valt compassietraining te overwegen, waarin oefeningen aangeboden worden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en anderen te ervaren.
Voor wie
De compassie training is bedoeld voor hen die zich in bovengenoemde beschrijvingen herkennen en eerder de mindfulness cursus hebben gevolgd. De compassietraining bouwt daar namelijk op voort en is geschikt voor hen die gemotiveerd zijn tot nader zelfonderzoek en willen ondervinden wat heilzaam voor hen is en wat niet. Met name is deze cursus bedoeld voor mensen die wel ondervonden hebben dat mindfulness beoefening hen goed doet, maar die moeite hebben deze in hun leven te integreren en een milde, vriendelijke houding daarbij te ontwikkelen. Bij deelnemers wordt gesuggereerd dat zij gedurende de training dagelijks ¾ à 1 uur tijd vrijmaken voor oefeningen. In tegenstelling tot de mindfulness worden er steeds oefensuggesties aangedragen i.p.v. huiswerk.
Naast het verder trainen van mindfulness komt o.a. het volgende aan bod: – Het erkennen van pijn en lijden en hoe ons brein en organisme is geëvolueerd om ons te helpen overleven. – Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen, gericht op veiligheid, bevrediging en sociale verbondenheid. – Hoe de drie systemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bv. door schaamte, zelfkritiek en de innerlijke pestkop. – Onze gedeelde menselijke conditie (Common Humanity) en dat waar we niet voor gekozen hebben, is niet onze fout. – Hoe mentale voorstellingen de emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en compassiebeoefening de balans kan helpen herstellen. – Oefenen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, visualiseren, spreken en handelen.
De training is ontwikkeld door Erik van den Brink (psychiater) en Frits Koster en is onder meer gebaseerd op het werk van Paul Gilbert, Christopher Germer, Tara Brach en Kristin Neff.
Net als bij de mindfulness cursus zijn de voornaamste leermeesters de eigen ervaring en de uitwisselingen in de groep. Deelnemers zijn vrij in wat en hoeveel ze met elkaar delen en hoeven de problemen voor elkaar niet op te lossen. Wel kunnen ze elkaar ondersteunen door ook in de uitwisselingen mindfulness en compassie te beoefenen.
Opleidingen & registraties
verpleegkunde/ MGZ-GGZ/ natuurgeneeskundig werker/coach/compassie trainer/hypnotherapeut/relatie therapeutTarieven
€125 per sessie indgroep €49,50